فویر باخ میگوید: «عادتهای بد، مانند رختخواب گرم و نرمی هستند که خوابیدن در آنها راحت؛ ولی دل کندن از آنها مشکل است.»
دیدید عادت بدی داریم مثل: پرخوری، تنبلی، بیکاری، نامرتبی، صبحانه نخوردن، عادت به موبایل و فضای مجازی، غیبت و قضاوت کردن دیگران، بددهنی، ملچوملوچ کردن موقع غذا خوردن، هورت کشیدن چای، سیگار کشیدن، دیر خوابیدن، دیر بیدار شدن، ناخن جویدن، و هزاران عادتِ ریز و درشتِ دیگر که با این که میدانیم بد هستند، باز هم انجام میدهیم؛ انگار با خودمان لج کردهایم و سرِ جنگ داریم؟ بعد دلمان میخواهد ترکشان کنیم و نمیتوانیم؟ سعی میکنیم تغییری در رفتارمان بوجود آوریم؛ ولی بعد از مدت کوتاهی شکست میخوریم؟ میگوییم هر کار میکنم نمیشود؟ خسته میشویم و دست از تلاش برمیداریم؟ خودمان را توجیه میکنیم که از قدیم و ندیم گفتهاند: «ترک عادت موجب مرض است.» و با این حرفها، باز هم بر عادتهای بدمان اصرار میکنیم و میگوییم دست خودم نیست. نمیتوانم تغییر کنم. عادت کردم؟
راستی «ترک عادت موجب مرض است یا تکرار عادت؟»
«آنچیزی که باعث ضرر، مرض و بدبختی میشود؛ تکرار عادت بد است، نه ترک آن.»
هرچند ترک عادت هم به نوبهی خود خیلی سخت است به طوری که فکر میکنیم نشدنی است؛ ولی اگر اول قبول کنیم که عادت بدی داریم. بعد تصمیم بگیریم که عادتِ بدمان را ترک کنیم، به مرور زمان حتی اگر شده در یک دورهی چهل روزه، عادت بد را کنار بگذاریم؛ (عدد چهل یا اربعین، در قرآن و حدیث هم جایگاه ویژهای دارد. مثل چله گذاشتن یا چله نشینی.) همین جابهجایی عادت، برایمان عادت میشود. بعد از این مدت، متوجه میشویم که عادت خوبی، جای عادت قبلی را گرفته است.
البته نباید زیاد به خودمان سخت بگیریم و لقمهی بزرگتر از دهانمان برداریم و بخواهیم خیلی زود به نتیجه برسیم. باید آهسته و پیوسته جلو برویم. مانند لاکپشت باشیم نه خرگوش. از یک تغییر کوچک شروع کنیم و هر روز ادامه دهیم تا به یک تغییر بزرگ برسیم.
بیایید از هیمن امروز شروع کنیم و کارمان را به فردا نیندازیم.
موضوعات: خاطرهای از مسجدالنبی, تغییر عادت
[چهارشنبه 1402-09-15] [ 03:23:00 ب.ظ ]